Koken & tafelen

Koken & tafelen

Welkom bij Senioren Society

Hoe past u uw keuken aan tot een comfortabele levensbestendige keuken?

Interessante artikelen, meningen van collega-senioren, hulpmiddelen en oplossingen.

Wetenswaardigheden over koken & tafelen

Koken & tafelen forum

Leden praten met leden over onderstaande onderwerpen.

  • Ziet u een interessant onderwerp? → klik op het onderwerp, of
  • Heeft u zelf een vraag?               → maak hieronder een nieuw onderwerp aan

Forum foto

[bc_group avatar="1" size="50" slug="koken-en-tafelen" desc="0" ]

Ambassadeurs

Bent u een ambassadeur die anderen helpt met uw eigen ervaring?
Senioren Society zoekt ambassadeurs voor producten. Heeft u bijvoorbeeld een aangepaste keuken en vindt u het leuk als u eens gebeld wordt door iemand die ook keukenaanpassingen overweegt? Meldt u aan als ambassadeur.
Stuur een mail naar info@seniorensociety.nl en vermeldt het product waar u mensen mee wilt helpen. Dan nemen wij contact met u op. U kunt natuurlijk ook altijd bellen: 020-7740413.

Informatie over het aanpassen van uw keuken

Wat is een voor senioren aangepaste keuken? Wat voor aanpassingen voor eten en drinken zijn er?

Een aangepaste keuken of seniorenkeuken is speciaal ingericht en uitgerust voor optimaal gebruiksgemak voor oudere of fysiek beperkte gebruikers.
Vooruitlopend op een latere levensfase is het goed uw keuken aan te passen tot een echte seniorenkeuken. Hierin zit bijvoorbeeld een verhoogde vaatwasser (makkelijker in- en uitruimen). Maar ook het fornuis kan veiliger, door ervoor te zorgen dat het automatisch afslaat als er geen pan op staat of als de pan oververhit raakt.

Soms is het lastiger door beperkingen om voor het eten en drinken te zorgen. Er zijn oplossingen voor voeding voor ouderen, bijvoorbeeld in de vorm van speciale hulpmiddelen voor ouderen of speciale diensten voor ouderen. Ook als mensen achteruit gaan in de verstandelijke vermogens zijn er keukenhulpmiddelen beschikbaar.

Hoe kan een voor senioren aangepaste keuken helpen bij mijn probleem?

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning. U ook? Een veilige en prettige keuken is dan onontbeerlijk.
Met een paar goede aanpassingen kan een 90+er prima van zijn keuken gebruik blijven maken. Beperkingen als vergeetachtigheid, stramheid en verminderde kracht zijn goed op te lossen.
Het kan zijn dat uw partner of degene die u verzorgt gaat dementeren. Dan kan de keuken gevaarlijk worden, maar ook eten en drinken kan in gevaar komen. Aanpassingen kunnen dan helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.
Geen zin in koken? Of wordt koken steeds zwaarder? Ook hier zijn goede en smakelijke oplossingen voor.

Soms is een oudere met een beperking al geholpen met simpele aanpassing. Vaker is het verstandig om een levensloopbestendig plan te maken, omdat ongelukken vaak in een klein keukenhoekje gebeuren.

Welke verschillende keukenaanpassingen zijn er?

Een keuken aanpassen voor een seniorenwoning kan op vier manieren:
1. In een bestaande keuken aanpassingen aanbrengen;
2. De aanpassingen uitbreiden wanneer de noodzaak zich aandient;
3. Een nieuwe keuken met aanpassingen ontwerpen;
4. In de nieuw ontworpen keuken rekening houden met mogelijk noodzakelijke uitbreiding van aanpassingen.

Welke verschillende aanpassingen voor keuken, eten en drinken zijn er?

Er zijn veel mogelijkheden. Van een grondige vernieuwing of renovatie tot automatische kookplaten, kookplaten met tijdschakelaars, verhoogde vaatwassers.

Als gekeken wordt naar keukenhulpmiddelen of hulpmiddelen voor reuma of krachtverlies dan kunt u denken aan speciale snijplanken, of blikopeners, aangepast bestek, een schommelmes, antislip bestek, speciaal bestek voor dementerenden etc.

Voor eten zijn er allerlei voorzieningen als tafeltje dekje, maar denk ook aan invriesmaaltijden, warmhoudplaten en dergelijke.

Waar moet ik op letten als ik aanpassingen voor een seniorenkeuken koop?

Probeer de beperking van een 90+-er in te schatten. Een kleine beperking nu zal er in de toekomst wellicht niet beter op worden. Een zeepdispenser met een sensor lijkt een dure oplossing, maar als u daar 10 jaar gebruik van kunt maken: waarom niet?

Niet de informatie gevonden die u zoekt?

We denken graag met u mee, bel gerust voor overleg 020 774 04 13