Domotica

Welkom bij Senioren Society

Hoe begin ik met Domotica? Wat heb ik er aan? Waarom zou ik het nu willen?
Lees interessante artikelen, meningen van mede-senioren, voorbeeld-pakketten en toepassingen

Wetenswaardigheden over domotica

Slim Wonen met Homey.

Huisautomatisering met Homey

Huisautomatisering met Homey maar weet u wat Homey is? Voor ons is Homey nieuw maar toch gaan we in zee met Homey. Wij gaan graag mee met de tijd mee en de nieuwe ontwikkelingen en zijn ook best trendsetters op het gebied van huisautomatisering, daarom gaan we slim wonen met Homey. Met Homey komt ALLES […]

Stocard app

Stocard app Onze portemonnee is vaak heel dik gevuld, alleen al van de pasjes, die we voortdurend nodig hebben. Als u Stocard op uw telefoon installeert, hoeft u al die pasjes niet meer bij de hand te hebben. Stocard is een gratis app, beschikbaar voor IPhones, Android en Windows. Open de app en klik op […]

Leefstylemonitoring

Leefstylemonitoring is het voor Janna zorgmag / augustus 29, 2016 Janna is 93, ze woont alleen en is aan het dementeren. Haar zoon die zelf een chronisch zieke vrouw heeft, haar buren, de hulp in de huishouding, iedereen maakt zich zorgen. Zij zouden graag meer de vinger aan de pols willen hebben. Beter in de gaten hebben […]

Domotica forum

Onderstaand is een forum waar leden met leden onderwerpen kunnen bespreken.
Wilt u lezen wat er is gezegd of meepraten? Klik op een onderwerp
Heeft u zelf een vraag of een onderwerp: Vul een onderwerp in en schrijf eronder wat u hierover wil zeggen.

Veel plezier met ons forum!

Forum foto

Dit forum bevat 1 onderwerp en 1 reactie, en is het laatst gewijzigd door  Senioren Society 2 jaren, 10 maanden geleden.

Onderwerp 1 aan het bekijken (van in totaal 1)
Onderwerp 1 aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet zijn ingelogd om nieuwe onderwerpen te maken.

Informatie over domotica

Domotica

Wat is domotica? Waarvoor heb ik domotica nodig?

Domotica staat voor woonhuisautomatisering. Een computer in huis, vaak met allerlei elektronische snufjes, die handelingen van u overneemt. Bijvoorbeeld: op afstand de gordijnen open en dicht doen, alle lichten in uw woonkamer aan of uit doen (in plaats van elk schemerlampje apart), maar ook de inbraakbeveiliging, of sensoren voor als uw partner onverhoopt gaat dementeren.

Centraal kastje Domotica

Domotica bestaat uit een centraal kastje (naast uw wifi-kastje), dat verbonden wordt met internet. Allerlei
randapparatuur kan worden gekoppeld, zoals bijvoorbeeld een deur die op afstand geopend kan worden (als met uw auto), of gordijnrails waarmee uw gordijnen elektronisch open en dicht kunnen.

Domoticasystemen bieden u veel comfort en helpen u bovendien om lang zelfredzaam de regie over uw leven te houden. Domotica zorgt ook voor een veiliger en comfortabeler huis.

Hoe kan domotica helpen bij mijn probleem?

U hoeft bijvoorbeeld niet zelf alles af te sluiten voordat u gaat slapen. Vanuit uw bed zet u gewoon uw huis op ‘de slaapstand’.

Het is prettig en veilig wanneer er bijvoorbeeld plintverlichting aangaat als u ’s nachts naar de WC gaat.

Automatisch lichten aan als u in een vertrek bent en uit wanneer u  het vertrek verlaat. Dat is zeer energie besparend. Bovendien handig als u wat vergeetachtig wordt en daardoor de lampen soms onnodig lang branden.

Domoticasystemen kunnen u enorm helpen wanneer u voor uw partner moet zorgen. Bijvoorbeeld met alarmering wanneer iemand zijn bed uit stapt, of de deur uitgaat.

Gordijnen die automatisch open en dicht gaan (bijvoorbeeld 1 uur voor zonsondergang) is niet alleen een bijzondere luxe; het is ook handig als u een (zeer) hoge leeftijd bereikt en het sluiten van al die gordijnen een hele klus wordt.

Veiligheid in huis is erg belangrijk als u ouder wordt. Denk hierbij aan inbraakbeveiliging en brandalarmering. Maar ook aan bijvoorbeeld val-signalering of signalering wanneer u om 11:00 nog niet in de keuken bent geweest.

Doordat al deze foefjes zijn gekoppeld aan een computer is het ook mogelijk om bijvoorbeeld kinderen of thuishulp te koppelen aan uw domoticasysteem. Dat geeft een veilig gevoel: als u om 11:00 nog niet in de keuken bent geweest, krijgen uw kinderen een signaaltje. Kunnen ze even bellen: “Alles goed?”

Er zijn drie belangrijke reden om domotica te kopen:

 1. U hebt een concrete vraag, bijvoorbeeld “ik heb hulp nodig bij de zorg voor mijn dementerende partner”, of “Ik voel mij steeds minder veilig in mijn eigen huis.”
 2. U vindt de luxe van een automatisch huis prettig en leuk.
  Domotica onzin? We kopen ook geen auto meer waar de deur met de sleutel opengaat en de raampjes met een zwengel worden opengedraaid.
 3. U bereidt u voor op later.
  Als u nu domotica aanlegt, leert u er mee omgaan. Slim, want later, als u het nodig hebt, is het lastig nieuwe dingen te leren

Welke verschillende soorten domotica zijn er?

Domotica is een centraal kastje waar allerlei apparaten aan gehangen kunnen worden. Vaak komen deze apparaten van verschillende leveranciers: het alarmsysteem kan van een andere leverancier komen dan de gordijnen-opener. Er zijn ongelofelijk veel verschillende apparaten die u aan uw domotica-kastje kan hangen. We geven hier een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Gordijnen automatisch openen op afstand

 • Inbraakalarm
 • Brandalarm
 • Automatische zonwering
 • Deur die op afstand kan worden geopend (als met uw auto)
 • Zelfregelende thermostaat
 • Dwaaldetectie.
 • Automatische verlichting
 • Verlichting in het huis Aan, Uit of slaapstand
 • Dwaaldetectie

Waar moet ik op letten als ik domotica koop?

Er zijn verschillende ‘hoofdsystemen’: de ‘taal’ die het centrale domotica kastje spreekt. De belangrijkste zijn:

onbeveiligd
1. Klik-aan-klik-uit (vooral doe-het-zelf zaken als Gamma en Praxis)
2. Homewizzard (Nederlands bedrijf)

beveiligd
3. Zigbee (voor kleinere afstanden)
4. Z-wave (professionelere installaties)

De apparaten van Klik-aan-klik-uit en Homewizzard zijn in principe onbeveiligd. Een buurman kan per ongeluk uw lichten aan doen.

Apparaten van de Zigbee en Z-wave zijn beveiligd. Ze kunnen alleen door uw centrale kastje worden bestuurd. Deze systemen zijn vaak duurder en professioneler.

Veel producten zijn uitwisselbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om sommige Klik-aan-klik-uit apparaten te gebruiken met uw Homewizzard, Zigbee of Z-wave systeem. De nadelen van Klik-aan-klik-uit blijven dan wel bestaan voor die apparaten.

Klik-aan-klik-uit is het goedkoopst, maar dan moet u zelf installeren. Z-wave is het systeem dat goed te koppelen is door het hele huis heen en waar veel verschillende producten aan ‘gehangen’ kunnen worden. Sommige producten.

Advies

Navolgend een aantal adviezen. Als u vragen hebt, kunt u altijd bellen met 020-7740413.

Starterspakket Z-wave

Ik wil serieus beginnen met Domotica
Start dan met het meest degelijke systeem: Z-wave. Koop het centrale kastje, bijvoorbeeld met een starterspakket. Op dit systeem kunt u verder uitbouwen en hoeft u niets te vervangen.

Ik wil het wel eens proberen
Als u gewoon eens wil beginnen met domotica en u bent een beetje handig kunt u beginnen met een verlichtingspakket of u koopt Klik-aan-klik-uit bij een bouwmarkt.  Het nadeel is dat niet alle gekochte componenten te gebruiken zijn als u een volwaardiger systeem wilt hebben.

Ik heb nu een Domoticaoplossing nodig om zelfstandig te blijven
Als u een concrete vraag hebt, waarbij de betrouwbaarheid voorop staat, dan komt u meestal bij Z-wave uit.

Ik wil een compleet systeem dat voor mij wordt aangelegd
Wilt u een systeem compleet werkend en geïnstalleerd hebben, dan kunt u bij Senioren Society een goede adviseur en betrouwbare leverancier vinden.

Wat zijn de voordelen om domotica via Senioren Society te kopen?

Het is niet simpel: Domotica is nog een beetje het domein van ‘techneuten’. Senioren Society heeft voor u bekeken welke leveranciers verstand van zaken hebben en goede service kunnen bieden aan ouderen.

Advies
U kunt via Senioren Society ook iemand uitnodigen bij u thuis, die u advies geeft en bekijkt wat er eventueel aan bestaande apparaten kunnen worden gebruikt en hij spreekt een en andere met u door. Daarna maakt hij een zeer goed rapport en geeft ook aan wat het kost. U kunt daarna zelf bepalen wat u doet. Het bezoek met het verslag kost u € 250,– incl. BTW. Mocht u binnen drie maanden beslissen om uw huis aan te passen, dan krijgt u geheel of gedeeltelijk het bedrag van € 250,– terug. Bij een investering van € 2.500,– krijgt u het gehele bedrag van € 250,– terug.

Ambassadeurs

Bent u een ambassadeur die anderen helpt met uw eigen ervaring?
Senioren Society zoekt ambassadeurs voor producten. Meldt u aan als ambassadeur en help iemand anders.
Stuur een mail naar info@seniorensociety.nl en vermeldt het product waar u mensen mee wilt helpen. Dan nemen wij contact met u op. U kunt natuurlijk ook altijd bellen: 020-7740413.

Niet de informatie gevonden die u zoekt?

We denken graag met u mee, bel gerust voor overleg 020 774 04 13