Urineverlies

Deze producten in de categorie Urineverlies hebben wij voor u geselecteerd:

Welkom! U zoekt producten rondom Urineverlies?

Wij helpen u graag. Senioren Society is specialist in langer zelfstandig thuis wonen. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Bel ons gerust voor overleg.

Hierboven vindt u producten. Hieronder staat meer informatie over Urineverlies. Rechts staan categorieën voor verdere verfijning.

Urineverlies informatie

Incontinentie of urineverlies

Wat is incontinentie en wat is het verschil met urineverlies?

Urineverlies houdt in dat u om een bepaalde reden uw plas niet kunt inhouden. Is dit alleen ’s nachts, dan wordt er gesproken over bedplassen. Niet iedereen die in bed plast is ook incontinent. Als u incontinent bent betekent het dat u ook overdag onvrijwillig urineverlies heeft. Ook als u uw ontlasting niet in kunt houden wordt er gesproken over incontinentie. Dit heet fecale incontinentie. Als u uw plas en uw ontlasting allebei niet in kunt houden, wordt er gesproken over dubbele incontinentie.

Ongewild urineverlies komt vaak voor bij ouderen. Toch is het een misverstand dat alleen bij ouder worden hoort, het kan namelijk ook bij ouderen behandeld worden.

Volgens schattingen lijdt een op de vier ouderen aan ongewild urineverlies, u bent dus zeker niet de enige. Hoewel het vaak leidt tot minder levensplezier en soms samen gaat met schaamte, depressie of een lage eigenwaarde is het niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Het kan iedereen overkomen.

Wanneer u onvrijwillig urineverlies heeft doordat u niet zelfstandig naar het toilet kunt, heet dit functionele incontinentie. Dit kan komen door lichamelijke en praktische beperkingen maar ook door medicijngebruik of ziekte.

Wat voor verschillende soorten incontinentie en urineverlies zijn er?

Er zijn verschillende soorten incontinentie en urineverlies met ieder hun eigen oorzaak. Bij urineverlies, oftewel urine-incontinentie, wordt er een verschil gemaakt tussen inspanningsincontinentie, aandrangincontinentie en overloopincontinentie

  • Inspanningsincontinentie of stressincontinentie komt doordat het afsluitingsmechanisme van de blaas minder goed werkt. Als u dan niest, lacht of veel beweegt verslappen de spieren en plast u ongewild. Dit kan komen dor verslapte spieren of bijvoorbeeld een operatie.
  • Aandrangincontinentie of urge-incontinentie houdt in dat iemand plotseling hel nodig moet plassen en dit niet meer kan ophouden. De blaas is in dit geval overactief waardoor de persoon tot meer dan acht keer per dag moet plassen. Dit kan komen door medicijngebruik, een blaasontsteking, problemen met aansturing vanuit de hersenen of een andere oorzaak.
  • Overloop incontinentie houdt in dat de blaas overvol. Hierdoor gaat hij druppelen, soms ook zonder aandrang. Dit kan komen doordat de plas niet goed kan stromen uit de blaas of doordat de spieren in de blaas minder goed werken.

Waar moet ik op letten als last heb van incontinentie?

Als u last heeft van incontinentie, urineverlies en/of bedplassen Moet u er niet mee blijven rondlopen of thuis blijven. Het is verstandig om professionele hulp te zoeken. U kunt hiervoor gewoon de huisarts benaderen. Er zijn ook hulpmiddelen die kunnen helpen.

Hoe kan incontinentiemateriaal helpen bij mijn probleem?

Incontinentiemateriaal kan u helpen omgaan met de problemen. Ongewild urineverlies of incontinentie kan bijvoorbeeld leiden tot een sociaal isolement. Ook kan het stressvol zijn voor een mantelverzorger. Met hulpmiddelen kunt u uw zorgen en de stres wegnemen. U kunt weer bij vrienden en familie op bezoek zonder onzekerheid of schaamte. U kunt uw gewone leven weer oppakken!

Welke hulpmiddelen zijn er tegen urineverlies of incontinentie?

Er zijn diverse hulpmiddelen die kunnen helpen bij urineverlies, incontinentie of bedplassen. Denk aan:

Urineverlies (incontinentie) is een erg lastig probleem, maar er zijn gelukkig veel producten die ervoor zorgen dat uw ongemak afneemt. Van waterdichte luiers tot plaswekkers, al deze hulpmiddelen zijn er om vieze kleren te voorkomen, zodat u met gemak de dag doorkomt.

Er zijn een aantal middelen tegen doorlekken, maar er zijn ook producten die het kunnen voorkomen.

Er bestaat speciaal ondergoed (Luier of luierbroek voor volwassenen). Dit houdt de geur tegen en voorkomt doorlekken. Dat geldt ook voor de speciale beddenhoezen, deze zorgen ervoor dat de rest van uw bed niet vies wordt.

Een middel dat broek- of bedplassen kan voorkomen, is de plaswekker. De plaswekker bestaat uit een onderbroek die in contact staat met een alarm. Dit alarm stopt u in uw stopcontact. Als er een druppel urine in de onderbroek komt, gaat er direct en alarm af. Hierdoor kunt u het proberen te controleren.

Ten slotte zijn er speciale onderleggers die zorgen dat bij ongewild urineverlies tijdens het slapen, het matras gewoon droog blijft. Dit wordt een matrasbeschermer genoemd.

Wat zijn de voordelen om hulpmiddelen voor incontinentie of urineverlies bij Senioren Society te kopen?

Senioren Society heeft voor u gekeken welke leveranciers gespecialiseerd zijn in ouderen. Vaak heeft Senioren Society een afspraak gemaakt met een leverancier welke u voordeel oplevert. Dit voordeel kan bestaan uit een korting op de aanschafprijs of bijvoorbeeld extra service.